Często
zdarza się tak, że w sklepach bądź też na stronach internetowych
czytamy skład karm i nie mamy tak na prawdę pojęcia, co czytamy.
My
jak i zapewne wielu z Was wielokrotnie stało przed półką w sklepie
zoologicznym lub wpatrywało się w monitor zadając sobie pytania:
Na co mam najbardziej zwracać uwagę?
Co oznaczają te nazwy i procenty?
Oto parę wskazówek dotyczących czytania etykiet na opakowaniach karm.
Krok pierwszy- budowa etykiety
Regulacje
dotyczące znakowania żywności dla ludzi dotyczą także znakowania
żywności dla zwierząt. Zgodnie z obowiązującym prawem na etykiecie
powinny znajdować się następujące dane:
1. Nazwa produktu
2. waga netto
3. Lista składników- i tutaj WAŻNE! Składniki wymienione na etykiecie muszą być wypisane zgodne z kolejnością wagową.
Co to znaczy?
Składnik wymieniony jako pierwszy jest najważniejszy, ponieważ znajduje się w największej ilości w karmie.
Czego należy unikać?
Należy unikać karm, w którym na pierwszym miejscu wypisane są zboża. Oznacza to, że ich udział wagowy jest największy.
4.
Analiza procentowa składników- przedstawia procentową zawartość
składników w karmie (tłuszczy, białek, węglowodanów) oraz wilgotność
karmy. Mimo, że nie jest to wymagane producenci w tej części umieszczają
także ilości takich składników jak na przykład tauryna w karmie dla
kotów, bądź wapń i fosfor w karmie dla psów.
WAŻNE! WILGOTNOŚĆ KARMY!
Dlaczego należy zwracać uwagę na wilgotność karmy?
Zrozumienie
wilgotności karmy pozwala na porównanie zawartości surowego białka oraz
tłuszczu w dwóch różnych karmach oraz porównanie karmy suchej z mokrą.
Aby porównać dwie różne marki musimy przeliczyć ilość białka i tłuszczu
na suchą masę karmy.
Jak to zrobić?
Jest to dość proste. Poniżej przykład:
1. Jeśli sucha karma ma 10% wilgotność to wiemy, że zawiera 90% suchej bazy. (100%-10%=90%)
2. Teraz odczytujemy z etykiety poziom protein, na przykład 16%
3.
Następnie dzielimy 16% protein przez 90% suchej masy (16/90=17).
Otrzymujemy wynik 17%, który mówi nam o zawartości surowego białka w
suchej masie.
4.
Teraz porównajmy karmę w puszce, której wilgotność wynosi 80%. Wiemy,
że przy wilgotności 80% mamy 20% suchej masy (100%-80%=20%). Powiedzmy,
że odczytana zawartość białka wynosi 5%. Dzielimy 5% przez 20% i
otrzymujemy 25% białka w przeliczeniu na suchą masę.
System ten możemy wykorzystać do obliczania tłuszczy, włókien i tak dalej.
5. Zalecenia dotyczące żywienia.
Krok drugi- Zapoznaj się ze składnikami.
Grupy składników, które najczęściej występują w karmach dla psów i kotów (każda karma zawiera różne wariacje składników):
1. Mięso- takie jak mięso z ryby, mięso z kurczaka lub mięso z jagnięciny stanowią źródło wysoko strawnego białka.
Białka pełnią funkcję: budulcową,
katalityczną (wszystkie enzymy są białkami), transportową (białka
błonowe uczestniczą w transporcie substancji niezbędnych do życia
komórek z ich otoczenia), odpornościową (rozpoznają i zwalczają choroby)
oraz lokomotoryczną (odpowiadają za kurczliwość białek w mięsniach)
2. Pełnowartościowe zboża takie
jak brązowy ryż, jęczmień oraz owies są źródłem potrzebnych
węglowodanów, jednak nie powinno być ich w karmie zbyt dużo ze względu
na to, że psy to jednak mięsożercy.
Węglowodany pełnią funkcję zapasową
oraz są głównym źródłem energii (glukoza jest głównym źródłem energii
dla mózgu oraz mięśni), dlatego nie można ich całkowicie wykluczyć.
3. Owoce i warzywa- są głównym źródłem witamin, antyoksydantów oraz enzymów. Poprawiają samopoczucie oraz wpływają na zdrowie całego organizmu.
4. Sproszkowane jajko-
jest jednym z najbardziej odżywczych składników. Jego strawność wynosi
ok. 98%. Zawiera także dużo kwasów tłuszczowych omega-6 oraz omega-3.
5. Tłuszcz zwierzęcy- jest to tłuszcz uzyskiwany podczas wytapiania tłuszczu z drobiu oraz ssaków.
Składniki, których powinno być najmniej lub wcale.
1. Produkty uboczne uboju kurczaków oraz innych zwierząt ubojowych- podroby, krew, kości, jelita. Nie zawierają one piór, kopyt, sierści oraz zębów. Są to składniki, których najlepiej unikać.
2. Sztuczne barwniki oraz konserwanty- nie mają żadnej wartości odżywczej i mogą zwiększać ryzyko powstania raka.
3. Kukurydza, pszenica, soja - są gorzej przyswajane przez zwierzęta i mogą być przyczyną alergii pokarmowych.
Podsumowanie
Małe graficzne podsumowanie.
ze strony sklepu Petco |