Rola tłuszczy w żywieniu psów i kotów
Tłuszcze (lipidy) są to związki, które są niezbędne w pożywieniu kotów i psów. Główną rolą tłuszczy jest dostarczanie energii, która to wyzwala się podczas ich utleniania w organizmie zwierząt (a także ludzi). Są one najlepszym i najbardziej wydajnym źródłem energii. Dodatkowo, bez spożywanych tłuszczy organizm nie byłbyw stanie przyswajać niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin A, D, E oraz K.
Dodatkowo tłuszcz pod skórą zwierzęcia wytwarza warstwę izolacyjną pozwalającą utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, co jest szczególnie ważne w zimie u psów trzymanych na dworze. Jeszcze jedną ważną funkcją jest to iż tkanka tłuszczowa zabezpiecza narządy wewnętrzne przed urazami oraz utrzymuje je na właściwym miejscu.
Obecność w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych jest szczególnie ważna dla wątroby kotów. Jeśli wystąpi ich niedobór może on doprowadzić do opóźnienia wzrostu, bezpłodności, zmęczenia oraz obniżenia odporności.
Podział tłuszczy
Tłuszcze ogólnie dzielimy na roślinne oraz zwierzęce. Podstawową różnica między nimi jest ich skład chemiczny oraz konsystencja. Tłuszcze roślinne są płynne, ponieważ zawierają bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tłuszcze roślinne jak nazwa wskazuje pochodzą z nasion roślin oleistych, natomiast tłuszcze zwierzęce pozyskiwane są ze zwierząt w procesie
uboju i są to najczęściej płaty tkanki około narządowej oraz rzadziej podskórnej.
Co to są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)?
Jest to grupa kwasów tłuszczowych, których organizm zwierzęcy nie jest w stanie sam syntetyzować i muszą być one dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem.
Najważniejsze NNKT
• linolowy
• linolenowy
• arachidonowy
• eikozapentaenowy
• dokozaheksaenowy
Skutki niedoboru NNKT
Podawanie zwierzęciu pokarmu ubogiego w NNKT może spowodować szereg schorzeń takich jak:
- choroby skóry (egzema, świąd, nadmierne łuszczenie się skóry)
- zahamowanie wody z organizmie
- podczas ciąży może doprowadzić do niedorozwoju płodu
Klasyfikacja Omega
Nienasycone kwasy tłuszczowe są klasyfikowane według tak zwanego systemu omega. W systemie tym omega oznacza ostatni atom węgla w łańcuchu wiązania cząsteczkowego.
Wyróżnia się kwasy Omega-6, Omega-3 oraz Omega-9
W kwasach tłuszczowych Omega-3 wiązanie podwójne znajduje się przy trzeciej cząsteczce węgla od końca, Omega-6 wiązanie znajduje się przy 6 cząsteczce węgla od końca i tak dalej.
Na rynku ostatnio pojawia się coraz więcej preparatów oraz olejów dla psów i kotów, które możemy samodzielnie stosować w domu i wzbogacać nimi pożywienie naszych pupili. Postaram się pokrótce opisać część z nich oraz przedstawić ich właściwości.
Olej z łososia
Jest w tej chwili chyba najbardziej znanym olejem wśród właścicieli zwierząt, ale cóż jest w nim takiego wyjątkowego?
Olej z łososia zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, co wyróżnia go spośród innych olejów.
Głównie pozyskiwany jest z łososi hodowlanych w kontrolowanych warunkach. Oleje pozyskiwane z łososia dzikiego poddawane są destylacji molekularnej w celu usunięcia zanieczyszczeń.
Właściwości lecznicze:
- zmniejsza ból występujący w stanach zapalnych
- ma działanie przeciwnowotworowe
- poprawia wygląd skóry
- wzmacnia sierść
- ma korzystny wpływ na układ krążenia
Olej z wątroby dorsza
Olej z wątroby dorsza to naturalny suplement tradycyjnie wytwarzany przez wypełnienie drewnianej beczki świeżymi wątróbkami dorsza i wodą morską. Mieszanka taka jest fermentowana przez okres około jednego roku, a następnie oddzielany jest olej od mieszaniny.
Zawiera duże ilości kwasów Omega-3, a także kwasy Omega-6. W przeciwieństwie do innych olejów rybich zawiera bardzo duże ilości witaminy A oraz D przez co ma korzystny wpływ na kości, zęby oraz skórę i wzrok.
Właściwości lecznicze:
- zapobiega wystąpieniu krzywicy
- przyspiesza regenerację tkanek
- ma korzystny wpływ na oczy i skórę
- usprawnia działanie układu odpornościowego
Olej z wiesiołka
Zawiera ok. 9% kwasu gamma- linolenowego oraz ponad 70% kwasu cis- linolowego, które należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kwas linolowy należy do grupy NNKT, przez co olej z wiesiołka uznawany jest za najbogatsze naturalne źródło biologicznie aktywnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych!
Właściwości lecznicze:
- poprawia skład biochemiczny krwi
- jest niezwykle przydatny w leczeniu chorób wątroby
- przeciwdziała stanom zapalnym. Szczególnie pomocny jest w zwalczaniu takich dolegliwości jak zapalenie stawów oraz zapalenie skóry.
Olej z arganii żelaznej
Powstaje z drzewa Argania spinosa zwanego drzewem życia. Posiada lekko wpadające w czerwień zabarwienie oraz charakterystyczny orzechowy zapach.
Uzyskiwanie oleju jest bardzo skomplikowane. Aby wytworzyć 1l oleju z arganii potrzeba 30 kg nasion i 24h pracy. Owoce zbiera się w lipcu, sierpniu oraz we wrześniu, suszy oraz opieka na wolnym ogniu by w kamiennym młynie rozbić ich twardą skorupę. Mus powstający po rozbiciu skorupy jest przy pomocy letniej wody mieszany na pastę, z której zostanie wyciśnięty olej.
Olej z arganii zawiera ok. 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównie składa się z kwasu oleinowego i linolowego. Bogaty jest w witaminę E (670mg/kg). Zawiera także ponad 100 substancji czynnych, w tym pięć grup antykancerogennych.
Właściwości lecznicze:
- antykancerogenne
- łagodzi objawy alergii
- działanie antyoksydacyjne i przeciwrodnikowe
- przeciwzapalny
- wzmacnia system immunologiczny
- poprawia krążenie
- dezynfekuje
- łagodzi bóle stawów
Olej z konopi
Olej z kopi wytwarzany jest z odmiany Cannabis sativa, które nie zawierają znacznych ilości THC (psychoaktywny związek obecny w konopiach indyjskich). Wykonywany jest poprzez tłoczenie nasion wymienionej wyżej odmiany konopi.
Olej z konopi zawiera ok. 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z czego największą ilość stanowi kwas linolowy (55%) należący do grupy kwasów Omega-6. Zawiera także kwas gamma-linolenowy należący do grupy kwasów Omega-3.
Olej z konopi wykazuje dodatkowo bardzo dużą strawność.
Właściwości lecznicze:
- wzmacnia układ odpornościowy
- poprawia wygląd skóry suchej, skłonnej do łuszczenia i swędzenia
- ma właściwości przeciwzapalne
- zmniejsza ból i obrzęk stawów
- przyspiesza regenerację tkanek
Olej z kiełków pszenicy
Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodka ziarna pszenicy. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą, gęstą konsystencją i mocnym aromatem.
Jedną z najważniejszych rzeczy wyróżniających olej z kiełków pszenicy jest to iż jest najbogatszym źródłem witaminy E. Zawiera jej najwięcej ze wszystkich olejów. Ma także wysoką zawartości witaminy A oraz D. Jest bogaty w białko i lecytynę.
Olej z kiełków pszenicy zawiera także NNKT takie jak kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy oraz stearynowy, które są niezbędne dla zdrowia zwierząt, a które muszą być przyjmowane wraz z pokarmem.
Właściwości lecznicze:
- w stosowaniu zewnętrznym pomocny jest na łuszczącą się i suchą skórę
- usprawnia działanie układu krążenia
- ma właściwości antyoksydacyjne
- przyspiesza regenerację komórek
- usprawnia działanie układu odpornościowego
Olej lniany
Olej lniany uzyskiwany jest z tłoczenia nasion lnu. Posiada intensywny aromat i lekko orzechowy smak.
Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczany zawiera rekordową ilość kwasów Omega-3.
Skład 1 litra (1000 ml) oleju lnianego stanowią następujące NNKT:
- kwas alfa-linolenowy(ALA) (omega-3) - ponad 500 ml
- kwas linolowy(LA) (omega-6) - około 150 ml
- kwas oleinowy(O) (omega-9) - około 170 ml
oraz nasycone kwasy tłuszczowe - około 100 ml
Właściwości lecznicze:
-wspomaga wzrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej
- skraca czas regeneracji komórek
- wspomaga procesy trawienne
- wspomaga układ krążenia
- zmniejsza stany zapalne
- wzmacnia układ immunologiczny
- wzmacnia skórę, pazury i sierść
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku uzyskuje się z nasion rośliny zwanej czarnuszką. Zbiorów dokonuje się przed wschodem słońca, uzyskane nasiona rozciera w żarnach, a następnie tłoczy na zimno.
Uzyskany w takim procesie olej cechuje się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (aż do 84%)
Głównym składnikiem oleju z czarnego kminku są NNKT.
Właściwości lecznicze:
- hamuje reakcje zapalne na tle alergicznym
- wspomaga regenerację tkanek
- usprawnia trawienie
- ma działanie moczopędne
- wspomaga regulację poziomu cukru we krwi
- ma działanie antybakteryjne